Múlt

Vasárnap betettük anyám hamvait a Dunába.
Hogy stílusos legyek: kapott tőlünk egy örökös fesztiváljegyet.
Nem akartam semmi nagy felhajtást. Már az elején vacilláltam, mit tegyek. Eddig kifizettem 100.000 forintot, egy temetői szórás még ugyanennyibe kerül, de itt Óbudán már csak áprilisban lenne rá időpont.
Keresztanyám, aki anyám nővére, megoldotta a dilemmámat. Kérdezte, hogy hogyan legyen a temetés. Én meg mondtam neki, hogy igazából beleszórnám a folyóba, mert életében is mindig azt harsogta: “ha megdöglök, nem kell nekem temetés, csak hamvasszanak el, és szórjatok a Dunába”.
Legnagyobb megkönnyebbülésemre nem akadékoskodott, hogy temetőbe kellene vinni, holott vallásos, hanem rám hagyta, intézzem szívem szerint. Kérdezte ugyan, hogy misét mondasson-e, de mondtam, hogy nálunk senki sem igényli az efféle cécót. Ha neki megnyugvás, hát nosza.
Végül keresztanyám, keresztapám, annak nővére, és unokatestvérem elkísértek minket Eperrel. Sétáltunk a szitáló esőben, beszélgettünk. Unokatestvéremmel találtunk egy megfelelő partszakaszt. Kibontottuk, és beleöntöttük a hamvakat a Dunába. Keresztanyu egy rózsát dobott utána a vízbe. Kicsit még álldogáltunk, aztán beültünk az autóinkba, és elmentünk egy kávézóba beszélgetni.

Rég nem láttam a családom ezen felét. Mióta nagymamám meghalt, nem volt aki összerántson minket például karácsonykor. Mi hárman unokatestvérek sokat találkoztunk, de aztán mindenkinek munkája, saját családja lett, végül teljesen megszakadt velük a kapcsolatom. (Nem, egyikünk sem facebookozik)
De most, egy ilyen szomorú eset kapcsán úgy tűnik, ismét egyesül a család. Bár már rég szeretném, hogy Kispipinek is legyenek igazi unokatestvérei, akikkel ugyanolyan jól érezheti magát, mint én, gyerekkoromban. És hogy végre visszatérjenek a nagy, családi karácsonyok.

 

 

Megosztom
Facebook Twitter Email

2 válasz érkezett a Múlt

  1. Szomorú írás. – “Eddig kifizettem 100.000 forintot…” – majd “beültünk az autóinkba”. – Ahol több gépkocsi is van a családban, ott azért valahogy el lehetne tisztességesebb módon is temetni a hamvakat. Nem bántani akarom a szerzőt, hiszen nem ismerem, de ez így számomra megdöbbentő volt.

    • Az autó még nem jelenti, hogy jómódúak.
      Megjegyzem, a Dunába szórás az elhunyt akarata is volt, mint az írásban olvasható

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .