NAS

Nem, most nem édességről lesz szó. Bár egy finom csoki…
Elkalandoztam. Egy éve nézegetem – már amikor eszembe jut – a NAS-okat (Network Attached Storage, avagy hálózati adattároló).
Mióta otthon is laptopról internetezünk, megnőtt az igény egy olyan különálló számítógépre, amivel filmeket, sorozatokat töltök le. Ugye ez alapból torrent, ahol a letöltött állományokat vissza is szokás osztani. Főleg, ha nem akarod, hogy kidobjanak az oldalról.
Tudom, vannak olyan helyek mint a Kickass, ahonnan szabadon letölthetsz bármit, regisztráció, és kötelezettségmentesen. És gondolom sokan nem is törődnek a visszaosztással, ami nem szép, de igen önző dolog.
Tehát, kell egy gép. Lehetőleg olcsó, csendes, és nagy kapacitású. Szemezgettem egy ideig a RasberryPi-vel, de ahhoz USB-n lehet csak háttértárat csatlakoztatni, ami egy SATA-hoz képest lassabb. Így találtam rá a NAS-eszközökre.
Amit tudnak: ha rákötöm otthon a routerre, wifin keresztül bármilyen eszközzel (laptop, táblagép, mobiltelefon) elérem az ott tárolt fájlokat.
Automatikusan lementi a telefonomról az új fotókat, videókat, fájlokat, azaz egy saját felhőszolgáltatásom is lesz.
Sorozatot általában éjszakai műszakban nézek. Sokat piszmogok azzal, hogy letöltsem az új részeket az otthoni laptopra, és átmásoljam arra, amit behozok a munkába. De egy NAS-al nem terhelném az otthoni gépet. Sőt! Bárhonnan, bármivel, mondjuk a munkahelyemről elérhetem a tárolt tartalmakat, és már nem kellene ezért hazavinnem a Tankot.
Ha valamit mégis elfelejtettem magammal hozni, vagy szeretnék megnézni egy filmet akár nyaralás közben, bejelentkezek a NAS-ba, letöltöm a filmet torrentről, és már nézhetem is.
Ráköthetem a nyomtatót, amit most ki-be húzgálunk a laptopból, és beköltöztethetném a tévé alá, mert most jobb híján az asztal alatt a földön lakik.
Hátránya? Mert hogy eddig szép, meg okos, de nem látom, hol van benne a buktató. Talán van, amelyiknek hangos a hűtése. Vagy 3 helyett 5 perc alatt tölti le a pár gigás filmet. Nem tudom.
Végre szegény laptop nem ketyegne egész nap,
A legfőbb kérdés, az eszköz ára. A legolcsóbb, amivel épp szemezek mert akciós, az a D-Link DNS-320L, HDD nélkül 19.000 forint, ami szerintem nem sok 2 év garanciával.
Kezdetnek elég lenne egy 2Tb-os lemez, ami 20.000 forint körül van (az 1Tb-os 13-14.000 Ft)
HUP-on egy egész jó leírás van a vasról.

Azt hiszem, elkezdek gyűjtögetni.

DNS-320

 

Megosztom
Facebook Twitter Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .