Fotóiskola kezdőknek III.-Kompozíció – 1. Harmadolás

 


A harmadolási szabály


Talán a legfontosabb és legáltalánosabb szabály. A középkori festők is tudatosan alkalmazták azt az elvet, miszerint a kép középpontjában helyezett téma a szemlélőben unalmas és egyhangu hatást kelt. A túlságosan a kép szélére került téma ellenben bizonytalan, egyensúlyát vesztett képi hatást kelt. A megoldás az úgynevezett "aranymetszés". Ez az az elv, mely a legharmonikusabb és egyben a legérdekesebb hely a képen a főtéma számára. Ez a középmező valamelyik harmada. Osszuk fel képzeletben a képmezőt két-két vonallal, három vízszintes, és három függőleges csíkra. ha az így kapott vonalak vagy metszéspontjaik mentén helyezzük el a témát, máris eleget tettünk a harmadolási szabálynak.

 

 

 


Gyorsan meg lehet tanulni ezt a fő szabályt. Ugyanakkor figyelni kell arra, hogy a fényképezőgépek a fényt és az élességet legtöbbször középen mérik. Így az aranymetszésen elhelyezett téma életlen lesz, és így használhatattlan.


A megoldás amit szintén érdemes jól begyakorolni: a keresőbe nézve elöbb az autofukusz (zoom) segítségével állítsuk be a helyes képkivágást. Azután a képkereső közepét (vagy ahol a gép méri a fényt) állítsuk a témára, nyomjuk le félig az exponáló gombot, és várjuk meg míg "ráhuzza" az élességet és fényt mér (ezt általában csipogással jelzi a gép). Félig lenyomva tartva az exponálógombot, állítsuk be a helyes képkivágást, és készítsük el a felvételt. Így a főtéma helyesen exponált és éles lesz. Természetesen géptípustól függ a fénymérés és az élességállítás. Van olyan, amit a képmező külömböző pontjaira lehet állítani, sőt, amely követi a szemünket és oda húzza az élességet, ahova éppen nézünk.


 


Mozgás megjelenítése

Ha valami mozgó tárgyat, például autót fényképezünk, helyezzük el a témát valamelyik függőleges harmadolóvonal mentén, és a mozgás irányába hagyjunk nagyobb teret. Ha mondjuk az autó balról jobbra tart, akkor a bal oldali harmadoló vonal mentén helyezzük el, így hagyunk neki teret.

 

 

A mozgás megjelenítésére egy másik lehetőség a téma, illetve a háttér "elmosása". Megfelelően hosszú záridő használatvával a mozgásban lévő alakok a képen elmosódottan látszanak, ezzel érzékeltetve sebességüket a környezetükhöz képest. Ilyenkor vigyázzunk, hogy a háttér lehetőleg maradjon éles, hogy legyen a szemnek mihez viszonyítani. Ugyanezt a hatást éreztethetjük akkor is, ha a hátteret ábrázoljuk elmosódottnak, és a téma éles marad. Ehhez is megfelelően hosszú záridő kell, és a géppel kövessük a téma mozgását (szaknyelven: svenkeljünk).


Mivel kúltúránkban a balról jobbra olvasást és írást szoktuk meg, erre áll rá a szemünk. Ezért érdemes az álló témákat a bal oldali harmadolóvonal mentén elhelyezni. Ha személyt fotózuk, figyeljünk rá, hogy a nézés irányába hagyjunk teret. Ellenkező esetben "kinéz" a képből.

 

Vízszintes témák

 


Adódhat alkalom, hogy naplementét, vagy tengerpartot szeretnénk megörökíteni. Itt is fontos a harmadolási szabály. Ha az égbolt, azaz a naplemente a téme,érdemes a horizontot az alsó harmadolóvonalra komponálni ( 1.kép ). Viszont ha egy vízfelszint szeretnénk fotózni, érdemes a horizontot a felső harmadolóvonalhoz igazítani ( 2. kép ).

 

1. kép

 

2. kép

 

 

 

 

Megosztom
Facebook Twitter Email

18 válasz érkezett a Fotóiskola kezdőknek III.-Kompozíció – 1. Harmadolás

 1. Izé.
  Biztos hülye kérdés, de ha automatára van állítva a gép, akkor esélyem sincs ezzel az aranymetszős szabállyal éles képeket csinálni?

 2. Elvileg az automata is tudja, ha félig lenyomod a gombot, élesre állít, és akkor amíg nyomvatartod a gombot, úgy is marad. Tehát el tudod mozgatni..Remélem ez így érthető..

 3. @pan én sem tudnám jobban elmondani.Mimkének igaza van.Ráélezel az adott témára a gomb félig lenyomásával, és nyomva tartva “megkomponálod” a képet, aztán klikk…

 4. Ó, nagyon szépen köszönöm!!!
  Kicsit sűrűbben írjál légy szíves, meg többet is.
  És még sok ilyen praktikusat tök kezdőknek, jó?

 5. Igen, én is várok hasonló hasznos kis tanácsokat, még-még!! Erről az aranymetszésről már hallottam, meg próbálom is úgy csinálni a képeimet, hogy ne pont a középpontba helyezzem el a témát. Photoshop iskola mikor indul??? 🙂 Arra is igen nagy szükségem lenne…

 6. @mimke már válaszoltam is.÷)
  @weenee hasznos tanácsok folyamatosan lesznek.De Photoshop-ról inkább Timit kellene meginterjuvolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .