Mitől jó egy könyv?

 

 

 


Nincs is jobb foglalatoskodás,legalábbis számomra,mint írni. Már gyerekkoromban elkezdtem egy könyvet.Vidéken, nagymamámnál,alig hogy megérkeztem a vakáció első napjaiban az egyik helyi barátomtól kölcsönkértem egy öreg írógépet, hisz ő úgysem használta, elbicikliztem a falu egyetlen írószereséhez, és egy nagy köteg papírral a csomagtartómon már hajtottam is haza,hogy mielöbb nekifogjak az írásnak. A szünidő nagy részét az írógép kattogása, és az olvasás töltötte be (na jó,sokat lógtam a helyi baráti társasággal,akik jórészt lányokból álltak). Akkoriban azt kezdtem írni,amit unokaöcsémmel, Pjotr-el (Péter az igazi neve,de mi elneveztük egymást,én Ian Turel lettem,aki egy mesefilm-sorozatban a gróf úr kocsisa volt) játszottunk a műanyag katonáinkal (mostanában Playmobil márkanéven futnak). A történetek alapja Harry (az én "vezér katonám") aki jó volt, és George (Pjotr-é) aki pedig gonosz, valami módon, mondjuk egy izgalmas csata, vagy rablás,utonállás során találkoztak, és valahogy kiderült, hogy ikertestvérek,csak a születésükkor az apjuk elválasztotta őket egymástól, és George-ot valaki más nevelte föl. Akkoriban a történelemben éltünk, talán a sok Jean Marie film hatására.

 

 

 

 


Mostanság, ha írok (már ha van ihlet, meg erő, meg idő) egy másik, talán nem is annyira megvalósíthatattlan, álomról írok. Aki ismeri a Napsütötte Toszkána, vagy az Egy év Provance-ban, már tudhatja hogy hasonló könyvet próbálok írni.


Próbálok írni, de valahogy nem megy. Bár ha egyszer elkap a lendület…


Mostanában találtam ezt. Ilyet is lehet tanulni? Egyáltalán. Megtanulható az írás? Kicsit elgondolkodtam rajta. Mi lenne ha jelentkeznék? Persze jó internet használóként körülnéztem kicsit, hátha találok véleményeket. Megleltem itt és itt. De nem volt benne sok köszönet. Tehát továbbra is hagyatkozzak a saját kútfőmhöz, merítsek az eddig is számolatlanul olvasott művekből, de persze alakítsak ki saját stílust. Ez utóbbi nem könnyű. Vagy van, vagy nincs. Slussz. De stílus nélül mit sem ér, írhatok akár a hintázás szubkultúrájáról, ha nem írom érdekes stílusban, a kutya sem olvassa.


Itt jön tehát a kérdés. Oly sok könyv van, amely megfogja az embert annyira, hogy nem képes letenni. Például J.K.Rowlin, aki a nulláról kezdte, de egy jó ötlettel, érdekes témával, és egyéni stílusával milliókat kápráztat el a meséjével. De elmondhatjuk Dan Brown-ról a nagysikerü Da Vinci kód alkotójáról is ugyanezt.

Mitől jó egy könyv? Mi az, mi megragad, leköt benne? Téged mi fogott meg egy-egy műben?


A kérdés elhangzott. A véleményetekre, tapasztalataitokra vagyok kíváncsi. Közvéleményt kutatok. Talán a segítségetekkel sikerülhet egy jó könyvet írni. Szóljatok sok embernek, s írjátok ide, kommentbe válaszaitokat!

 

Megosztom
Facebook Twitter Email

35 válasz érkezett a Mitől jó egy könyv?

 1. Huha, ez nagy falat:) Én imádok olvasni. És tényleg, sok olyan könyv volt, amit nem bírtam letenni.
  Szerintem egy embernek vagy van stílusa vagy nincs, ez a része nem annyira tanulható.
  Szerintem akkor jó, ha a leírások és a párbeszédek megfelelő arányban vannak egymással. (szerintem párbeszédet sokkal nehezebb írni). És persze legyen vicces is;)
  Depressziós könyveket csak Hemingway és Márai tud eladni;)

  Ja, és az ilyen kurzusokat szerintem unatkozó háziasszonyoknak találták ki;)

 2. Szerintem a jó könyv legyen szórakoztató.Vagy nem kell annak lennie, de valami fogjon meg benne, azaz kell benne lennie valami olyannak (szereplő, helyszin, stb.),ami miatt úgy érzem, hogy muszáj elolvasnom, mert ha nem olvasom el akkor szinte nem ért semmit az edigi életem:)Na jó, azért néha elég az is, ha szimplán elgondolkodtat, vagy csak megnevettet, vagy csak kikapcsol.
  Én pl. szeretem, ha van egy könyvben sok párbeszéd, meg eléggé részletesen le vannak irva a helyszinek, emberek:)De ez csak az én szerény véleményem:)

 3. Én is imádok olvasni. Kedvenc könyvem az Elveszett próféciák (Good Omens). Hogy mi kötött le benne? A két író hihetetlen humorérzéke, remek stílusuk, nem túl hosszú leírások. Én pl. képtelen vagyok Jókai regényeit olvasni. Rosszul vagyok a 20-30 oldalas leírásoktól. A kőszívű ember fiait pl. ott hagytam abba, amikor a 6. oldalon még mindig arról írt, hogy X.Y. kövér ujjai között hogy folyik lefelé a pezsgő :S
  Moraviaval is akadnak ilyen problémáim, de azért (szerintem) 100X jobb, mint Jókai, mégis szerintem ő is hosszan ír dolgokról… Charlotte Bronte, Meg Cabot, John Keahey stílusát szeretem legjobban,de persze csak Terry Pratchet és Neil Gaiman után.

 4. Hemingway-t olvasva tényleg az az érzése az embernek,hogy túl részletesen írja le,ha mondjuk Párizsban közlekedik (itt erre fordulok,ott amaz utcába megyek be,stb.)
  Jókaivak is ez a (baj?) gondom.De azok a múlt emberét ragadták meg.Manapság, úgy tűnik igazatok van, a sok párbeszéd a lényeg.Ez is a rohanó világ eredménye?
  Umberto Eco viszont egoistának tűnik a szememben.Különösen az új könyve óta.
  Baricco egy-két könyvében viszont túlzásba viszi, és szinte elviselhetetlenül elvont.

 5. Inkább könyvesboltban olvass bele.Bár őszintén mondom,az elejébe beleolvasva ígéretes,a vége viszont futurisztikus, és hosszú.

 6. Egyelőre a Karácsonyra (?) kapott Warcraft trilógiát szeretném elolvasni, rögtön azután, hogy befejezem a Jane Eyre-t (másodszor). Szóval Eco még várhat…:)

 7. Hmmmm… addigra talán lesz rá időm… már ha egyáltalán errefelé lesz még olyan, hogy “hideg téli este”…

 8. Speciel Az öreg halász és a tengert kb. hatszor olvastam…És eredetiben sokkal jobb..Viszont a Hemingway-i párbeszédektől kiráz a hideg. Az Akiért a harang szól végén pl. valami ritka csúnyát gondoltam.
  Bariccot sajna nem bírtam végig.
  Egyébként nem azt próbáltam mondani, hogy sok párbeszéd kell, hanem, hogy jó párbeszédek kellenek. Csak néha olyan bénákat tudnak írni, és az totál megöl egy könyvet.

 9. -Nos,Mr. Jones,eladja a földjét?
  -A földemet?Soha.
  -Ez az utolsó szava Mr.Jones?
  -Igen uram.
  Bang,bang.
  -Isten nyugosztalja Mr.Jones.

 10. Jó könyvre elég implicit definícióm van csak: miután elolvastam egy _jó könyvet_, azután rendszerint nem tudom, hogy könyvet olvastam.
  Dübörög bennem az adrenalin, magam előtt látom az egészet, mintha csak ott lettem volna, vagy moziban láttam volna (pl. Da Vinci kód).
  Magával ragad.

 11. A Boncnokot csak ajánlani tudom én is…

  A tanfolyamról viszont annyit – ha nem azt várod, hogy megtanítson, hanem azt, hogy kialakuljon a véleményed az írásról, s arról, hogy te hogyan akarsz írni (és hogyan nem), akkor jó lehet! Kérdés, hogy ez mennyit ér meg neked 🙂

  Nyaranta van írói alkotótábor Balatonon egyébként (Tihany, ha jól emlékszem), lehet, hogy egy szabadhéten Klárival “nyaralhatnátok” egyet? 🙂

  Egyébként meg írj sokat, s figyeld magad. Csöndben jegyzem meg, hogy én olyanokat tanulok magamról, hogy mikor érdemes írnom (mikor tetszik nekem, Katinak, másoknak a végeredmény, függetlenül a témától). Én erre szántam egy évet kizárólagosan. A következő évek meg arra lesznek, hogy elkezdjek megtanulni írni. 🙂 Egyszerű út csak keveseknek adatik meg, gondolom én 😉

 12. @Amby inkább a technika érdekel.De talán boncnok is tud segítséget nyújtani ebben.Ez csak akkor derül ki,ha sikerül átrágnom magam rajta.Így első ráolvasással sikerült felkeltenie az érdeklődésemet.

  Azt hiszem,igazad van.Legutóbbi írásaim már olvashatóbbak.

 13. hell.15 vok és uhh imádok olvasni…egyik legnagyszerübb dolog a világon..a könyvirást nem kell sürgetni..az onnan jön…az jön magátol…megismersz egy embert,egy története megihlet , élvezetessé teszed ésmár kész is van a mű. ehhez ihlet kell…akár egy villanykapcsolórol is lehet történetet kerekiteni…:)
  JKR pedig ügyes.ennyi az egész.az eész harry potter könyvet izekre szagatottan szedte össze,és forrasztotta egybe kissé máshogyan előzö könyvekböl. 🙂

  csak ügyesen! 😉

  Linda

 14. Jó könyv..?… Magam is szoktam írogatni, főként verseket, kis novellákat. De hosszabb lélegzetvételű írást még nem voltam képes összehozni.Talán épp azért, mert tudom, hogy nem kötné le az olvasót. Kell egy jó téma, és nem csak olyan, ami magunknak tetszik, hanem amiről tudjuk, hogy sokmindenkit áthat.De megfigyeltem azt is, hogy egy gördülékeny könyv nagyban függ a nyelvtani szerkezetek, mondatfajták jó használatától. Szeretnék könyvet írni…de ahhoz több tapasztalatra van szükség.19 év nem elég hozzá… :S

 15. Nem tudom. Az az igazság hogy nekem is hasonló a problémám. Igaz, még csak 13 éves vagyok, de olyan könyvet akarok írni amit az emberek szeretnek, és ez engem híressé tesz. Igazából csak egy téma kéne.

 16. Lassan megy az írás, de a szünetben várhatóan több időm lesz. Lehet hogy jövőre ilyenkor már több könyvesbolt polcain ott lesz.

 17. Változott a terv. Nem lesz huszárnovella, mert a történelmi realitásnak sokkal nehezebb megfelelni mint gondoltam. Ezért inkább abbahagytam és egy sci-fi írásába kezdtem.

 18. Sziasztok !!!

  En 16 eves vagyok….nagyon szeretek en is olvasni….neha a konyvekbe menekulok ha valami bajom van…amit most olvasok a Grof Drakula Laszlo naploja….nagyon erdekesnek talalom…habar nem tudom mi fogott meg rajta igazan,mert en nem nagyon szeretem a horrorokat…ez megis kisse olyas fajta.
  Teccik hogy van benne kaland…romantika…politika….es krimi is.
  De,sok jo konyvrol meselhetnek meg :):)

  Jo ez az oldal…mindenkinek jo olvasast

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .