Szem 3

Ma lesz a második műtét. Reggel fél nyolcra megyünk, aztán valamikor sorra kerülök. Alig aludtam egész éjjel a gyomrom meg…
Ráadásul tegnap el kellett hoznom Kispipit az óvodából, mert hányt. Rá ma anyós vigyáz addig, míg Eperkém haza nem érkezik azután, hogy kiengedtek a műtőből. Úgy van, hogy haza jöhetek utána, és holnap reggel vissza kell menni kontrollra, de azért viszek váltás ruhát, meg fogkefét.


Szem – úgy ahogy

Ugye úgy kezdődött, hogy végre rávettem magam, hogy megvizsgáltassam a rossz bal szemem. Aztán kiderült, hogy anno raktak a szemem köré egy “szerklázst”, amolyan vékonymetélt formájú dolgot ami kívülről nyomta a szemem, az olaj meg belülről. Ennek a varrata kiszakadt, és ki kell venni, különben a bacilusok a látóidegen keresztül az agyamba másznak.

Úgyhogy másnap ahelyett, hogy elindultunk volna Szilvásváradra, elmentünk az István kórházba, ahol a régi orvosom a főorvos, és kiszedte a szememből még a műtéti programok előtt a cuccot. Aztán adtak szemcseppet, meg egy időpontot május elejére, amikor kicserélik majd az olajat is a szememben, és mehettünk kirándulni.
Röviden ennyi a sztori. Átélni természetesen rosszabb. Ráadásul mindez hirtelen, egyik napról a másikra jött. Nem csoda hát, hogy az első vizsgálat után le kellett feküdnöm, és fel kellett mosni, amit így utólag egy kicsit cikinek érzek. Aztán persze azon ment a drukk, hogy ne legyen olyan sürgős, és elmehessünk a jól megérdemelt pihenésünkre. Meglepődtünk, mikor azt mondta az orvos, hogy ez nem akadály. Úgy tűnik, egynaposban dolgoznak, mert azt mondták, a legközelebbi műtét után aznap haza is mehetek, és csak másnap kell visszamenni vizsgálatra. Szóval most ott tartunk, hogy május 8-án reggel bemegyek egy újabb, hosszabban tartó gyötrésre, mert be kell vallanom, az érzéstelenítéssel végzett szemműtét minden, csak nem kellemes.

Szem 2

Mikor tegnap megvizsgált az orvos, és kinyilatkozta véleményét, nem sok hiányzott hozzá, hogy padlóra ne essek. Ahogy mondani szokás: megfordult velem a világ. Le kellett feküdnöm, olyan sokként ért.
A lényeg: amit eddig nem tudtam, hogy van egy szalag a szemem körül, ami kvázi a műtét után “összetartotta”. Vagyis amíg az olaj bentről nyomta kifelé, ez addig kintről befelé.
Na, ezt a szalagot kell most sürgősen kivenni.
Reggel 8-ra megyünk az István Kórházba a régi orvosomhoz. Mivel ma indulnánk a befizetett Szilvásváradi utazásunkra, még azt szeretnénk elérni, hogy utána legyen meg a műtét. Hát, meglátjuk. Minden esetre nagyon be vagyok szarva.


Szem

Mikor Eperkém visszament a kórházba dolgozni, és a szemészeten kötött ki, tudtam, hogy egyszer ez a nap is el fog jönni.
Ma délután egy kis lépést teszek, bár sok erőmbe kerül. A sérült bal szememet végre vizsgálat alá vetetem, hogy megállapítsák, lehet-e belőle valami. Úgy értem, fogok-e még látni vele, vagy csak dísz lesz a fejemen.
Egy műtét biztos hogy lesz, mert a szilikon-olajat ki kell venni belőle. Aztán “meglátjuk”. Évek óta nem voltam orvosnál. Tudom, hülye vagyok, de mentségemre legyen mondva: anno egy hónapot töltöttem a kórházban. Ez idő alatt háromszor műtöttek, és elmondhatom, nem volt éppen kellemes. Sokszor fájt is. Ráadásul a műtétek után sokáig kaptam injekciókat is a szemgödrömbe minden nap. Így már talán érthető, hogy miért nem tudtam rávenni magam arra, hogy elmenjek orvoshoz. Elég volt a fájdalomból. Igen, félek tőle. Most megpróbálom összeszedni magam.

Persze attól is bennem van a félsz, hogy mi van, ha a vizsgálat után előveszi a doki a szikét, hogy akkor most gyorsan vágjunk bele. Na jó. Inkább nem járatom ilyenen az agyamat.