Tea

A hideg (milyen hideg? Szinte tavasz van. Na, mindegy.) idő beálltával, újra előtérbe helyeztük a tea-mániánkat. Főleg gyümölcs tartalmú (értsd: nem aromásított teaszemét), de igazán mindenfajta teát szívesen kipróbálunk. Angliából kaptunk finom almás-fahéjas fekete teát, és Eper a kórházban kapott egy doboz epres zöld teát.
Ezt az italt többek közt a változatosságáért szeretem. Nem iszom cukros, szénsavas üdítőket, gyümölcsleveket, alkoholt meg aztán pláne. Azt szoktam mondani ez utóbbira: igya aki rászorul. Unom a kommersz ízeket. Ezért a tea ideális ital számomra.
Ám nem elégszem meg a boltban kapható, lassan szintén unalomba fúló filteresekkel. Sokszor látom például instagramon a különleges tealeveleket, lepényeket. És bár általában semmilyen sznobéria nem szokott megérinteni, pedig kávé-függők vagyunk, sikerült felkelteni az érdeklődésemet a kínai teafa levelek iránt. Igaz, ennek is van egy olyan hagyománya, hogy össze-vissza kell öblögetni a teát, mire a csészédbe kerül, ezt a szertartásos részét kihagynám a dolognak.
Mint minden különleges élvezeti cikk, ez is drága mulatság. Egy puer-ből 30 gramm, 2000 forintnál kezdődik. Ebből egy adag kb. 10-szer felönthető, míg a filléres filterest az első után kihajítjuk. Beszerezni sem könnyű. A belvárosban, vagy a vár alatt van egy-két bolt, de nálunk Óbudán egyről sem tudok. Persze rendelhetnék interneten keresztül is, akárhonnan, de előbb meg kellene szagolni, kóstolni, hogy megfelel-e egyáltalán az ízlésemnek, vagy keressek másfajtát.
De a téma szakértőitől, tapasztalt tea-fogyasztóktól szívesen veszem az ötleteket.

puer

 


Freddie

Ki hinné, hogy ma lenne 65 éves Freddie Mercury?
Egy ikon volt az az ember. De akkora, hogy alig ér fel hozzá valaki. (az ilyen lédig gagagagyik felejtősek)
Zenét csináltak, hangszerekkel. Na, ahhoz kell ám az ügyesség. Számítógéppel zajt gyártani mindenki tud. Na mindegy is. Álljon itt egy emlékezetes esemény 1986-ból, ahol mindannyian szerettünk volna ott lenni:

 

 


Élet a Marson

Jónak ígérkezik a Duna Televízióban, március 18.-án debütáló BBC-s sorozat, az “Élet a Marson”. Nagyjából arról szól, hogy egy londoni nyomozót 2006-ban elütnek, és mikor magához tér, 1973-ban találja magát. Folytatja munkáját, és közben új részletekre is fényt derít a saját múltjából, amelyek segítségével talán sikerül vissza jutnia a saját idejébe. Részletesebb leírás a Duna Tv honlapján található.
Remélem, hogy sikerül betölteni azt az űrt, amit a tavaly bemutatott, de idén még meg sem jelent Sherlock hagyott bennem.

 


Oszkár

Tegnap délután megnéztük a Fekete hattyú-t, s el kell mondanom, örülök, hogy a Király beszéde kapta a szobrot. Bár nincs kétségem Natalie Portman színészi tehetsége felől, de maga a film nem volt nagy szám. Pont amolyan vasárnap délutáni lazítós kategória. Mondanivalója nincs sok. (most spoileres leszek) Egy skizofrén balett-táncosnő, aki megkapja élete legnagyobb szerepét, s a végén “véletlenül” öngyilkos lesz, s pont a darab utolsó jelenete végén hal meg… hogy is mondjam? Sablonos.
Viszont betekintést nyerhetünk a balettosok kicsit sem csillogó világába, és egy színpadi darab összeállásába.

A Király beszéde megérdemelten kapta az oscar-t. Csak azt sajnálom, hogy férfi mellékszereplő kategóriában nem Geoffrey Rush kapta.

 


Király

Tegnap, otthon megnéztük a Király beszéde című filmet. Mivel már nem állok az élmény hatása alatt, csak annyit mondhatok: remélem ez a film viszi haza a legtöbb Oscar-t. Végre egy mozi, amiben a színészi játék a mérvadó, és nem a rajzolt háttér. Colin Firth remekül alakítja a beszédhibás uralkodót. Megtudhatjuk, hogy a királyi palotában a gyerekkor sem fenékig tejfel, és hétköznapi, bár kiváltságos emberként ismerhetjük meg VI. Györgyöt. Szerintem, ezért a szerepért lovaggá ütik a főszereplőt. Remek film.

VI.György, és I.Erzsébet királynő

( kép innen )


Füzet

Azt hiszem, ami még közös bennünk Eperkével, az az olykor fellángoló füzet, és toll mániánk. Egy ilyen jegyzetfüzetnek például ő sem tudna ellenállni:

Dinnye-füzet

Egyébként lehet még csoki, illetve keksz formájú jegyzetfüzetet is kapni, a nem rég indult Dizájnshop-ban. A választék idővel bővülni fog. Na, ki szeretne ilyesmit látni a karácsonyfa alatt?

 

 


Rigoletto

Na, ezért érdemes televíziót nézni (csinálni). Ma este 20.30- kor tessék átkapcsolni a Duna Televízióra, mert élőben, Mantovából közvetítik a Rigoletto opera-filmet. Azaz, nem színpadon játszák, hanem eredeti helyszíneken, például az első felvonást a hercegi palotában. Holnap este pedig a másik két felvonás. Bővebben itt.