Fotóiskola kezdőknek VI.- Portré fotózás I.- Eszközök

Ehhez a témához már nagyobb szaktekintély szükségeltetik. Segítségül hívom Robert Caputo: Portré, és riport címü könyvét. Mindenkinek ajánlom, akit érdekel a téma.

Ezen a héten bepótolom eddigi elmaradt írásaimat.

 

Eszközök:

Nagylátószögü objektívek.

Előzőleg már írtam az objektívek tulajdonságairól.

Az 50mm-nél rövidebb fókusztávolságú objektívek előnye, hogy jókora látószögben kéezik le a teret, valamint igen nagy a mélységélességük. Akor jön jól ez a fajta objektív, ha szűk térben dolgozunk. Ám nagyon óvatosan kell bánnunk vele. Ha nagyon tág a kép, könnyen elveszhet benne a mondanivaló, vagy maga a modell, aki esetünkben a téma. Éppen ezért a kompozíciónak határozottan rá kell irányítania a szemlélő tekintetét. Amikor közelről fotózunk nagylátószögü objektívvel, kissebb-nagyobb torzulásokat tapasztalhatunk. Minnél közelebbi a téma, és minnél rövidebb a gyújtótávolság, annál erősebb lesz a torzulás. Ráadásul ami közel van, azt felnagyítja, ami távolabb, azt lekicsinyíti a képet. (Talán mindenki látott már halszemoptikával készült, mostanában divatos, kutyákról készült fotókat, amin az alany orra betölti a képet, a feje viszont szinte eltűnik a hatalmas orr mögött. Példa. A hatás hasonló, csak kissebb mértékü.)

Teleobjektívek.

A teleobjektív éppen ellenkezőleg módosítja a portré alanyának alkatát. Keskenyebbnek, karcsúbbnak mutatja a képen. Mégis ez a tulajdonsága alkalmassá teszi a portréfotózáshoz, valamint akkor is jól jön, amikor nem tudunk a téma közelébe férkőzni. Tág rekesznyílásnál azonban a teleobjektív mélységéllessége már csekély. Ez a tulajdonság teszi hasznossá akkor, ha a látvány bizonyos részleteit szeretnénk kiemelni a képen.

Egyéb eszközök.

Egész sok hasznos eszközből válogathatunk. Az állvány főleg akkor hasznos, ha teleobjektívvel dolgozunk, vagy hosszú expozíciós időt kell használnunk. Sok fotós kézi fénymérőt is használ, mert a fénykéezőgép beépített fénymérője olykor becsapja az embert, ha nagy a világos-sötét kontraszt. Használhatunk sokféle szűrőt, ezekről késöbb ejtünk szót. Emellett sokfajta vaku, derítőlap, világító- és fénymódosító szerkezet áll a fotós rendelkezésére, műtermi, vagy szabadtéri munkákhoz.

Eperke

(Eperke portré.Foto:pazzo)

 

 

Megosztom
Facebook Twitter Email

7 válasz érkezett a Fotóiskola kezdőknek VI.- Portré fotózás I.- Eszközök

  1. szerncsère jott ujabb tanulnivalò 🙂
    az èn kedvenc modellem sajnos nagyon nehèz beàllitani, mert roppantul izgàga 😀 😀 de majd gyakorolok 😀

  2. a portré az egyik legnehezebb műfaj (szerintem).
    én azokaz szeretem, amik némileg spontán születnek, ám mégis portrésra szerkeszthetőek. az már jó fotósszemet és precíz utómunkás tudást igényel. persze csak elméletben vagyok ilyen “okos”;)

    az 50-es obi az egyik leghasznosabb sztem. Már a fixek közül. jó kint is bent is.

  3. Most jutott rá időm, hogy átrágjam magam ezen a fotósulidon. NAgyon hasznos. Örülnék további, belemenősebb és aprólékos, szájbarágósabb dolgoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..