Fotóiskola kezdőknek V.- Kompozíció- 3. Képek keretezése, vonalvezetés


Amikor elhelyeztük a témát a megfelelő harmadba, megtaláltuk a legjobb nnézőponot, a fotó máris harmonikus lesz. Vannak viszont agyonfotózott témák, amelyeket csak további "kiegészítőkkel" lehet kiemelni a tömegből.

 

Vonalvezetés


Főleg táj- és panoráma képeknél fordul elő, hogy nincs meghatározott téma a fotón. A kompozíció alapja, hogy a néző tekintetét vezetni kell, képi hatások alkalmazásával el kell érni, hogy a fontosnak tartott részleteken sorban haladjon a tekintet. Fontos a kiinduló, és a végpont. A tájképeknél egy kanyargó folyó, vagy út, egy átlósan bekomponált sövénykerítés alkalmas arra, hogy vezesse a néző tekintetét.


Figyeljünk arra, hogy lehetőleg balról jobbra, illetve alulról felfelé haladjon a tekintet. Ez elöbbi főleg azért, mert európában balról jobbra írunk, s ez határozza meg a nézés irányát. A vezérvonal kiinduló témája lehet egy árnyék az úton, majd az út a kép tetején látható hegyre viszi fel a tekintetet.

(Foto: Petaflop

 

Az ismétlődő elemeknél ugyanúgy érhetünk el érdekes kompozíciós hatásokat. Ahol lehet, keressünk a témában ismétlődő elemeket, vagy hasonló motívumokat. Egy gyümölcsökkel teli láda, vagy a tengerparti színes kavicsok közelről mindig érdekes témák, főleg ha van mögöttük tartalom amit a szemlélővel közölni szeretnénk. Homogén felületet csak akkor fotózzunk, ha van hozzá valami hangsúlyos téma. Persze hangulatot is teremthetünk homogén háttérrel. Ilyen például a vízen egy magányos vitorlás, vagy a sivatagi magány legfőbb ábrázolási módja, a homokon haladó alak.

 

Keret

A keret, mint kompozíciós elem, nagyon hasznos leheet, ha egy unalmas, vagy megszokott témát egyedi módon szeretnénk megmutatni. De vigyázzunk arra, hogy ne vigyük túlzásba. A leggyakoribb keret a szabadban a kék ég. Ilyenkor használjunk polárszűrőt, hogy intenzívebb színt kapjunk. Keretként lehet használni hidat, ablakkeretet, boltívet, épület sarkát, és még számos lehetőség nyílik a természetben is. Lehetőleg a témához megfelelő keretet használjunk, de figyeljünk rá, hogy ne legyen látványosabb, mint a főtéma.

 

Az eddigi fotóiskola leckék megtekinthetők itt.

 

 

Megosztom
Facebook Twitter Email

14 válasz érkezett a Fotóiskola kezdőknek V.- Kompozíció- 3. Képek keretezése, vonalvezetés

  1. ès a mester ujra megszòlalt…
    tanitvànyai tovàbbra is csungenek szavain…

    kellett ez màr 😀 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..