Könyves

Ha könyvek után érdeklődöm, mindig a Moly-t használom.
Itt teszem várólistára azokat a könyveket, amiket a Kindle-re töltök fel, megnézem, mit mondanak róla azok, akik már olvasták az adott kötetet. Így pl. nem dőlök be olyan fülszövegnek, mint a “Svéd Rejtő Jenő” könyve, ami még nyomokban sem tartalmazott P. Howard-i stílust.

A következő buktató már maguk a vélemények között rejlik.
Elolvasom a hozzászólásokat, hogy: hú, meg ha, és micsoda könyv, és mekkora író! Humoros, lehengerlő stílusú, et cetera, et cetera. Legalább 85 százalékos az értékelése, ami elég magasnak számít.
Így akadtam rá a Shiver című műremekre, amiről az első oldalak elolvasása után úgy tűnt számomra, mintha egy Twilight-klón lenne. Csak itt a főhősnő egy farkasba lesz szerelmes. A nyelvezete egy az egyben ugyanolyan volt. Ha nem e-könyvben lett volna, a sarokban landol.
Ezek után jobban megnéztem a véleményeket, és feltűnt, legalábbis az ominózus könyvnél, hogy csupa csaj írt ájuldozó sorokat.

Tehát javasolnék a Moly-on egy újítást: csináljanak egy “csajos könyv” kategóriát.

 

Megosztom
Facebook Twitter Email

5 válasz érkezett a Könyves

 1. Kedves Pazzo!

  Rövid twitteres intermezzonk után rögtön ennél a posztnál landoltam, és kedvenc könyveid ismerete nélkül azért mégiscsak azt kell mondja, hogy Jaj, ne már! 🙂
  Abban egyet értek, hogy nem Banville-i körmondatokkal dolgozik Stiefvater, de azért mégsem Twilight szint, amit ő csinál.
  Nála a farkas téma inkább egy metafora az eltávolodásra, a magányra a társadalmon belül, illetve a főszereplő srác számára a normális emberi lét utáni vágyra. Csak ez ugyebár olyan stílusban és mélységben van kifejtve, és kidolgozva, ami fekszik a célcsoportjának, hiszen a könyv young-adult kategória lévén 14-21 éveseknek szól “hivatalosan”.
  Ezt azért kérlek, vedd figyelembe! Szóval mondhatni, hogy csajos könyv, de annak jó.
  Ha a Molyon a kategória létre hozása előtt ki akarod ezeket kerülni, javaslom, figyeld a fülszöveget. Ami úgy kezdődik, hogy a 16 (17) éves főszereplő, akkor az már tuti ilyen YA-könyv, és már ugorhatja is át a figyelmed. 🙂

  És most megyek, és felfedezem, hogy mikre mondod a HP-n kívül, hogy jó könyv. 😉

  • Kedves Gretty!

   Örülök, hogy ide találtál. Itt jobban ki tudom fejteni a gondolataimat. A Twitter ebből a szempontból olykor frusztrálóan csekély teret enged. ÷)

   A Shiver egy nagy melléfogás volt részemről. Elolvastam a fülszövegét, úgy döntöttem ez ízleni fog nekem. Tévedtem.
   A Twilight-ot nem zsigerből utálom. Megpróbáltam elolvasni becsületesen. Később jöttem rá, hogy nincs a sztoriban semmi különleges. Afféle Rómeó és Júlia. Csak itt az egyik főszereplő eleve halott, így nincs sok vesztenivalója.

   Nem tudom, mennyire tükrözik a blogban leírtak a könyves ízlésemet. Azt a Moly-on tartom.÷)

   • Mondjuk, már az avatarodból látszódik, hogy nem feltétlen lehetsz Twilight-célcsoport. 🙂
    De nem is baj az, mint ahogy az sem, hogy nem tetszett a Shiver, bár kíváncsi lennék, hogy mire számítottál a fülszöveg alapján.

    Egyébként ezen kategória könyveivel magam is csínján bánok, de inkább azért, mert a szereplők életkora, és gondolkodásmódja nem egyezik a sajátommal. Viszont a fantasy irodalom ezen paparománccal átszőtt berkeit szeretem, csak idősebb szereplőkkel. 😉

    • Az avataromat mindig kedvem szerint változtatom.÷)

     Őszintén szólva már magam sem tudom, mi tetszett meg a Shiver-en. Biztos éjszakás voltam. Olyankor képes vagyok olyan könyvekbe belenyúlni…

     Ha nem is a Twilight, de egy kis vámpírizmus majdnem elkapott. Még könyvet is szándékoztam írni, de csak elkezdtem, meg magamban felvázoltam. Valahol itt van az írásaim között a blogon.
     De a fantasy világát én is szeretem. Nem azt a Gyűrűk ura típusút, hanem a “lágyabb” műveket.
     Albion-dala, Első törvény, stb.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..